Allt om radon och ventilation

Jag får kondens på insidan av fönstren, vad kan jag göra för att bli av med detta?

Kondens på insidan av ett fönster är ofta en indikation på att ventilationen inte fungerar som den ska och behöver ses över. Har du självdrag bör du se över så att tilluft kan komma in i bostaden och att denna sedan ventileras ut. Ventilationskanalerna och ventilerna kan även behöva rengöras då smuts kan hindra luftflödet. Upplever man inte en förbättring av ventilationen vid självdrag där ventiler och kanaler är rengjorda så kan det vara bra att se över och titta på att installera ett FTX system eller mekanisk frånluft för att öka luftomsättningen i bostaden.

Har du mekaniska frånluft kan det vara bra att stämma av så att fläkten som extraherar luft ur bostaden fungerar som den ska. Ett enkelt test för att testa om fläkten fungerar är att ta en bit toalettpapper och sätta mot ventilen som extraherar luft och se om den fastnar, skulle pappersbiten ramla ned så kan det vara bra att kontrollera fläktens funktion och se om det går att öka flödet på denna.

Har du ett FTX system och upplever dessa problem bör du se över om filter är bytta och att fläktarna fungerar som de ska. För att kontrollera tilluftstillförseln kan du känna vid tilluftsdonen i sovrum och andra vistelserum för att se att luft kommer ur tilluftsdonet. För att kontrollera frånluftsventilation så kan du göra test enligt ovan med toalettpapper i badrum eller kök för att se om pappersbiten fastnar mot frånluftsdonet. Fungerar fläktarna men du upplever ändå problem med kondens så kan det vara bra att se över om filterna i aggregatet behöver bytas. Skulle flödena vara dåliga efter byte av filter så kan du testa att öka fläktarnas hastighet för att öka luftomsättningen i bostaden, viktigt är dock att luftflödena ställs in så det blir en balans i huset och så det inte skapas ett övertryck som kan trycka ut fukt i väggar och tak vilket kan skapa fuktproblem. Vill du ha hjälp med att injustera luftflödena i ditt FTX system eller mäta av luftflödena i din ventilation så kan vi självklart hjälpa till med detta. Varmt välkommen att kontakta oss för hjälp med din ventilation.

Kondens på fönster
Kondens på dina fönster kan vara ett tecken på att du bör se över din ventilation.
Varukorg
Rulla till toppen