Allt om radon och ventilation

Vad är tecken på dålig ventilation?

Tecken på dålig ventilation kan vara fukt som hänger kvar länge efter en dusch, lukter som stekos stannar kvar länge i bostaden, du får ont i huvudet utan anledning, mögel i våtrum kondens på insidan av fönster m.m. 

Dålig ventilation kan påverka oss på många olika sätt och kan göra att man blir trött, får svårt att koncentrera sig, huvudvärk och kan göra att luften känns kvalmig. Har man allergier eller astma kan dålig ventilation ha en större påverkan och de föroreningar som finns i luften kan bli extra besvärliga och påverka hälsan på både kort och lång sikt. När man inte byter ut luften på ett effektivt sätt kan halterna av koldioxidnivåerna, fukten, lukter och andra delar föroreningar byggas upp i luften vilket påverkar vår hälsa.

Några tecken på att du kan ha dålig ventilation hemma kan vara:

 • Astma och allergier
 • Fönster immar igen
 • Mögel i badrum eller andra våtutrymmen
 • Huvudvärk eller trötthet
 • Ögonirritation och snuva
 • Dålig och stillastående luft
 • Dofter och fukt blir kvar länge utan att ventileras bort

Man kan även enkelt kolla sin ventilation hemma genom att känna av om det kommer in frisk luft genom de eventuella ventiler och don som man har hemma samt att undersöka så frånluften fungerar som den ska.

Tips för att kontrollera din tilluftsventilation:

 • Kolla igenom om du har några ventiler i huset där du kan få in frisk luft i fastigheten. Ofta sitter ventiler i väggen, runt ett fönster eller i fönstret i form av en spaltventil. Har du ett ventilationssystem kan du känna vid tilluftsdonet med handen så att luft kommer in.
 • Har du hittat en ventil kan du känna med handen och känna om det kommer in någon luft. Har du svårt att känna någon luft så kan du tända en tändare eller tändsticka och se om lågan rör sig inåt eller står stilla. Står lågan still kan det vara bra att se om något blockerar ventilen och se över sin ventilation.

Tips för att kontroller din frånluftsventilation:

 • Kontrollera om du kan hitta någon frånluftsventilation i huset, dessa finner du normalt i badrum, wc, tvättstugor och liknande, kolla gärna efter en ventil eller ett frånluftsdon i tak eller en badrumsfläkt på vägg eller i taket.
 • När du hittat frånluften kan du kontrollera om den fungera genom att ta en bit toalettpapper och sätta mot ventilen eller fläkten för att se hur väl frånluften fungerar. Fastnar pappret snabbt så har du en fungerande frånluft, skulle pappret inte fastna utan ramla ned kan det vara bra att kolla om något blockerar frånluften eller om den behöver åtgärdas.

Om du upplever att du har dålig ventilation hemma eller vill rådgöra kring din ventilation, kontakta oss på 08-604 97 00 eller info@hemkomfort.se.

Mekanisk frånluft vid dusch
En enkel badrumsfläkt i kombination med frisluftsventiler är ett enkelt sätt att få bättre ventilation i en bostad.
Ventil
En friskluftsventil är en av de enklaste lösningarna för att få bättre ventilation, dock bör detta även kompletteras med mekanisk frånluft för att säkerställa att ventilationen fungera som bra oavsett väder och årstid.
FTX-ventilation - Bild på genomskärning av en villa med ett FTX system för att ge exempel på dess funktion och rördragningar
Ett FTX system är en mycket bra lösning med god driftsekonomi för att få bättre ventilation.
Varukorg
Rulla till toppen