Allt om radon och ventilation

Vilken typ av ventilation har jag i huset?

Du kan enkelt själv kontroller vilken typ av ventilation du har i huset genom att titta på vilken kombination av ventiler, fläktar eller don som du har i ditt hus eller lägenhet. Nedan är några exempel vanliga typer av ventilationslösningar som finns.

  • Jag har ventiler i mina fönster och en fläkt i badrummet och tvättstugan, vad är det för typ av ventilation?

I detta fall har du mekanisk frånluft (”F”) som extraherar luft ut från huset och drar in ny frisk luft genom friskluftsventilerna. För mer information kring mekanisk frånluft kan du läsa under ” Hur får man bättre luft i huset”. Ventilerna kan även sitta i väggen i form av en friskluftsventil och har då ofta ett filter eller liknande men bygger på samma princip. Har du ett hål ut genom väggen, i fönsterkarm, bakom element eller liknande som tar in frisk luft så är detta en typ av friskluftsventil.

  • Jag har ventiler/don i taket i tvättstuga och WC samt ventiler genom väggen i några av vistelserummen, vilken typ av ventilation har jag?

Här bör du kolla om du kan sätta en bit papper på ventilen/donet i WC och tvättstuga och se om det fastnar under sommartid, fastnar det har du troligen mekanisk frånluft (F). Skulle pappret inte fastna så har du troligen ett S system i ditt hus eller lägenhet vilket är ett självdragssystem eller så behöver fläkten för frånluften kontrolleras. För mer information kring mekanisk frånluft och självdrag kan du läsa under ” Hur får man bättre luft i huset”

  • Jag har don/ventiler i taket i nästan alla rum som jag kan känna luftdrag ifrån, vilken typ av ventilation har jag?

I detta fall har du troligen ett FTX system där man kar mekaniskt till och frånluft och där man även återvinner värmen från frånluften. För mer information kring FTX system kan du läsa under ” Hur får man bättre luft i huset”.

FTX-ventilation - Bild på genomskärning av en villa med ett FTX system för att ge exempel på dess funktion och rördragningar
Exempel på hur ett FTX-system kan se ut i en villa.
Mekanisk frånlufts illustration
Exempel på hur ett system med mekanisk frånluft kan se ut. I exemplet tas tilluft in via fönsterventiler.
Varukorg
Rulla till toppen