Allt om radon och ventilation

Vart ska man sätta friskluftsventiler i ett hus eller lägenhet?

Friskluftsventiler sätter man som regel i vistelserum dvs. sovrum, vardagsrum och allrum och en tumregel är att man har minst en ventil per 25 m2 boyta. Placeringen av ventil kan variera beroende på vilka möjligheter som finns i rummet men en bra tumregel är att sätta ventilen så långt in i rummet som möjligt. 

Tips från proffsen!

Placera friskluftsventilen bredvid eller ovan ett fönster där det ofta finns radiatorer för att nyttja den varma luften som stiger från radiatorn för att värma upp luften som kommer in via friskluftsventilen som naturligt är kallare. Den kallare luften faller mot marken och sammanblandas med den varmare luften från elementet och det kan då minska det kallras som kan bli vid en friskluftsventil. En annan fördel med denna placering vid fönster är att man ofta även kan dölja ventilen bakom gardiner.

Att tänka på vid installation av friskluftsventil

Det finns även speciella modeller av ventiler som man placerar bakom radiator/element som t.ex. ventiler från Acticon. Om man vill placera en ventil ovan ett fönster är det viktigt att man säkerställer att man inte borrar av en bärande balk eller liknande ovan fönstret, rådgör med sakkunnig innan hål tas ovan fönster.

Frisluftsventiler kan även placera i fönsterkarmen i form av spaltventiler om man inte har möjlighet att ta hål i fasaden. Spaltventiler har generellt ett lägre luftflöde än en väggventil och det kan behöva placeras flera spaltventiler för att uppnå önskat uteluftintag.

Principen med en friskluftsventil är ett enkelt hål i väggen eller i fönsterkarmen som täcks ut och invändigt med ett galler och en ventilinsida. Vid en väggventil är det även vanligt att man har ett plaströr i hålet för att säkerställa att luften inte går ut i väggens konstruktion samt ett filter.

Väggventiler finns även i en mängd utföranden och modeller där man kan få både ljuddämpning, pollenfilter, termostatstyrning, viss värmeåtervinning i ventilen m.m. 

Vill du ha hjälp med installation av friskluftsventiler eller rådgivning kring detta, kontakta oss på 08-40 30 33 88 eller maila på info@hemkomfort.se

Friskluftsventil i vädringsfönster
Spaltventil insatt i vädringslucka.
Ventil i hörn
Friskluftsventil monterad i övre hörn rum.
Galvat galller sockel
Exempel på utsidan av en ventil med galvat plåtgaller på husets sockel.
Ventil bakom gardin
Exempel på ventil vid sidan av ett fönster. Här kan man även täcka ventilen med gardinen för att göra den "osynlig".
Varukorg
Rulla till toppen