- Wiki radon & ventilation
- Radon
- Radonsanering
- Vad kostar radonsanering?
Vad kostar radonsanering?
Vad kostar radonsanering? Prisguide och åtgärdsförslag
Radon är en osynlig och luktfri gas som kan utgöra en hälsorisk om den finns i höga halter i bostaden. Att sänka radonhalten är viktigt för att skapa en säker och hälsosam inomhusmiljö. Men vad kostar radonsanering egentligen? Svaret beror på vilken typ av åtgärd som behövs och hur omfattande problemet är.
Nedan går vi igenom olika metoder för radonsanering och vad de ungefär kan kosta. Vi ger även tips på hur du kan välja rätt åtgärd för ditt hem.
Vad är radon och varför är det farligt?
Radon bildas när det radioaktiva ämnet radium bryts ner. Gasen kan tränga in i hus från marken, byggmaterial eller vatten. Långvarig exponering för höga halter av radon ökar risken för lungcancer, så det är viktigt att vidta åtgärder om radonhalten i bostaden överstiger riktvärdet på 200 Bq/m³.
Kostnader för olika åtgärder vid radonsanering
Priset för radonsanering varierar beroende på vilken metod som används. Här är några vanliga åtgärder och deras ungefärliga kostnader:
1. Installation av radonsug
En radonsug är en effektiv lösning om radonet tränger in från marken. Radonsugen skapar ett undertryck under huset och hindrar gasen från att komma in.
Kostnad: Mellan ca 30 000 – 75 000 kronor för en komplett installation.
Fördelar: Effektiv lösning för markradon som snabbt kan sänka radonhalterna.
Bra att tänka på: Effektiviteten beror på markförhållandena under huset och det kan ibland vara svårt att få en bra effekt i fall där det är lera eller liknande under bottenplattan.
Passar för: Hus med krypgrund, platta på mark eller källare.
2. Ventilationsförbättringar
Att förbättra ventilationen är ett vanligt och relativt enkelt sätt att minska radonhalterna. Mekanisk ventilation eller ett FTX-system (från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning) kan installeras för att öka luftcirkulationen.
Kostnad: Enklare ventilationslösningar som friskluftsventiler eller mekaniskt frånluft ligger ofta mellan ca 5 000 – 40 000 kronor beroende på antalet ventiler, typ av frånluftslösning m.m.
Mekanisk ventilation eller ett FTX-system (från- och tilluftsventilation med värmeåtervinning) kostar ofta mellan ca 80 000 – 250 000 kronor beroende på storleken på systemet, val av aggregat, tillval som kyla m.m.
Fördelar: Kan även förbättra inomhusklimatet och minska uppvärmningskostnader (Vid FTX installation). Är ofta en bra lösning för att både minska radonhalten, få ett bättre inomhusklimat och ett mer välmående hus samt tillföra ett värde till fastigheten.
Passar för: Hus med dålig ventilation eller radon från byggmaterial samt radon från marken i mindre omfattning.
3. Radonbrunn
En radonbrunn är en effektiv metod om radonet kommer från marken runt huset. Brunnens fläkt suger bort radongasen innan den hinner tränga in.
Kostnad: 30 000 – 70 000 kronor.
Fördelar: Effektiv för hus med mycket höga radonhalter i marken.
Passar för: Om markradon är huvudkällan till problemet.
4. Tätning av sprickor och genomföringar
Om radonet tränger in genom sprickor i grunden eller otäta genomföringar kan dessa tätas med specialmaterial.
Kostnad: 3 000 – 20 000 kronor beroende på omfattning.
Fördelar: Billig och enkel åtgärd.
Passar för: Mindre problem med radon.
5. Sanering av byggmaterial
Om radon kommer från byggmaterial som blåbetong kan det behövas mer omfattande åtgärder. Detta kan innebära att väggar eller golv rivs och ersätts. Oftast är det dock bättre att lösa problemet med radon från byggnadsmaterialet med hjälp av ventilation.
Kostnad: 50 000 – 200 000 kronor beroende på omfattning.
Fördelar: Permanent lösning på radon från byggmaterial.
Passar för: Hus byggda med blåbetong.
Faktorer som påverkar kostnaden
Flera faktorer påverkar vad radonsanering kostar:
Radonhaltens nivå: Ju högre radonhalt, desto mer omfattande åtgärder kan behövas.
Källa till radonet: Om radonet kommer från marken, byggmaterial eller vatten avgör vilken metod som är mest effektiv.
Husets konstruktion: Grunden och ventilationens skick påverkar vilka åtgärder som behövs.
Geografiskt läge: Kostnaderna för hantverkare och material kan variera beroende på var i landet du bor.
Tips för att minska kostnaderna
Mät radonhalten: Innan du vidtar åtgärder bör du utföra en radonmätning för att fastställa problemet samt även en gammamätning för att se om radonet kommer från marken eller byggnadsmaterialet, läs gärna mer här kring radon från byggnadsmaterial och mark.
Sök bidrag: I vissa fall kan du söka bidrag för radonsanering. Kontrollera vad som gäller i din kommun. Annars kan du ofta söka ROT avdrag för del av arbetskostnaden vid installation av en radonåtgärd eller ventilationslösning.
Jämför offerter: Ta in offerter från flera företag för att hitta det mest kostnadseffektiva alternativet. Tänk på att kolla noggrant vad offerterna innefattar samt vilka garantier som lämnas m.m.
Sammanfattning
Vad kostar radonsanering? Priset beror på vilken åtgärd som behövs, men det kan variera från några tusenlappar för enklare åtgärder till upp emot 250 000 kronor för omfattande renoveringar om man även vill kombinera radonsaneringen med bättre ventilation. Viktigast är att identifiera källan till radonet och välja rätt metod för just din bostad. En radonfri miljö är en investering i din hälsa och trygghet.
Om du misstänker höga radonhalter i ditt hem – tveka inte att ta kontakt med en expert och påbörja saneringen idag!
Vi utför kostnadsfria besök inom Stockholmsområdet med omnejd samt stora delar av västra götaland, för att boka in ett besök kan du ringa oss på 08-604 97 00 eller maila på info@hemkomfort.se.
