- Wiki radon & ventilation
- Ventilation
- Vad är tecken på dålig ventilation?
Vad är tecken på dålig ventilation?
Vad är tecken på dålig ventilation?
Ventilation är avgörande för en hälsosam inomhusmiljö – både i bostäder och på arbetsplatser. Den reglerar luftfuktighet, avlägsnar föroreningar och säkerställer tillförsel av syresatt, frisk luft. Men hur vet man egentligen om ventilationen fungerar som den ska? Det finns flera tydliga tecken på dålig ventilation som både privatpersoner och arbetsgivare bör vara uppmärksamma på.
I den här guiden går vi igenom de vanligaste signalerna, vad de innebär och vad du bör göra om du misstänker att ventilationen inte fungerar som den borde.
1. Kondens på fönster
Ett av de mest klassiska tecknen på dålig ventilation är kondensbildning på insidan av fönstren, särskilt under den kalla årstiden. När varm och fuktig inomhusluft inte kan vädras ut möter den den kalla fönsterrutan och kondenserar till vatten. Detta är ett tydligt tecken på att luftcirkulationen inte är tillräcklig.
2. Instängd eller unken lukt
Känner du att det luktar ”instängt” eller att luften känns ”gammal”? Det kan vara ett direkt resultat av att gammal luft inte byts ut mot ny. Ofta märks detta extra tydligt efter att en lokal stått oanvänd en tid eller när man kommer in i ett rum från frisk utomhusluft.
3. Huvudvärk och trötthet hos de boende eller anställda
Dålig ventilation påverkar inte bara byggnaden, utan även människors hälsa. Vanliga symptom är:
Huvudvärk
Trötthet och koncentrationssvårigheter
Irriterade ögon och luftvägar
Känsla av tung, ”tjock” luft
Dessa besvär kan beror på en förhöjd nivå av koldioxid (CO₂) i inomhusluften – något som kan mätas med enkla instrument. En enkel åtgärd för att minska CO₂ halten är att öka luftomsättning genom att tillföra mer frisk luft.
4. Mögel eller fuktskador
Om ventilationen inte förmår transportera bort fuktig luft, särskilt från badrum, kök och tvättstugor, kan mögel och fuktskador uppstå. Det är ett allvarligt tecken på dålig ventilation och kan leda till hälsoproblem, särskilt för personer med allergi eller astma.
Var uppmärksam på:
Svarta prickar i hörn, bakom möbler eller runt fönster
Mögellukt
Färg som flagnar eller bubblar på väggar och tak
5. Drag eller ojämn temperatur
Trots att dålig ventilation ofta innebär att luften ”står stilla”, kan ett tecken också vara ojämn luftfördelning. Kalla golv, varma tak, drag i vissa delar av rummet – detta kan tyda på att ventilationssystemet är felinställt eller otillräckligt dimensionerat. Detta kan ofta åtgärdas med relativt enkla medel genom att göra en injustering av befintligt ventilation.
6. Ökande damm och partiklar
Om du märker att det samlas ovanligt mycket damm, trots att du städar ofta, kan det bero på att ventilationssystemet inte fångar upp partiklar som det borde. Det kan också betyda att filtren är smutsiga eller att luften inte cirkulerar effektivt.
7. Fuktiga eller dåligt torkade textilier
I rum med dålig ventilation kan kläder och handdukar ta mycket lång tid att torka – ett tydligt tecken på att luftfuktigheten är för hög och att luften inte byts ut tillräckligt snabbt.
Vad gör man om man upptäcker tecken på dålig ventilation?
Om du upplever ett eller flera av ovanstående tecken kan det vara bra att ta hjälp med ventilationen:
➤ Kontrollera luftflöden
Placera en bit toalettpapper eller tunn plastremsa framför frånluftsventiler. Om den inte fastnar – då fungerar inte frånluften som den ska eller mycket dåligt. Du kan även tända ett ljus framför friskluftsventiler och se om lågan fladdrar när du håller ljuset vid ventilen eller känna med handen om du kan känna ett drag från ventilen.
➤ Gör en OVK (Obligatorisk Ventilationskontroll)
En certifierad funktionskontrollant kan kontrollera att ventilationssystemet fungerar enligt byggnorm.
➤ Rengör ventilationskanaler och filter
I många fall handlar det bara om att byta filter eller rensa ventilationskanalerna. Dessa är relativt enkla ingrepp som kan göra stor skillnad.
➤ Installera eller justera mekanisk ventilation
Om huset bara har självdrag (särskilt vanligt i äldre byggnader), kan det behövas en uppgradering till mekanisk frånluft- eller till-och frånluftssystem.
Vanliga frågor (FAQ)
Hur vet man om ventilationen är tillräcklig?
Om du ofta upplever instängd luft, huvudvärk eller ser fuktskador – då är det sannolikt att ventilationen behöver förbättras. En luftflödesmätning kan ge tydliga svar.
Hur ofta bör man göra OVK?
För flerbostadshus och lokaler är intervallen 3–6 år beroende på system. För villor krävs ingen regelbunden OVK, men det är ändå bra att göra kontroller vid behov.
Vem ansvarar för ventilationen på en arbetsplats?
Det är arbetsgivarens ansvar att säkerställa att ventilationen är tillräcklig enligt Arbetsmiljöverkets föreskrifter.
Få hjälp med din ventilation
Om du misstänker att du har tecken på dålig ventilation i din bostad eller lokal – kontakta oss!
📧 info@hemkomfort.se
📞 08-604 97 00
Vi hjälper dig identifiera brister, föreslå åtgärder och skapa en sundare inomhusmiljö.