Allt om radon och ventilation

Hur ofta behöver jag byta filter i mitt ventilationssystem?

Vår rekommendation är att man ser över filtren i sitt ventilationssystem minst två gånger per år och byter filter minst en gång per år. En bra regel är att man ser över sitt filter en gång på hösten efter pollensäsongen och en gång på våren. Följ alltid tillverkarens rekommendationer för hur ofta filtren ska bytas och använd de filter som tillverkaren rekommenderar.

Då omkringliggande miljö påverkar hur fort filtret blir smutsigt kan det i vissa fall vara bra att kontinuerligt se över sina filter och vid smutsiga miljöer kan det vara bra att kontrollera sina filter fyra gånger per år och i dessa fall även byta två gånger per år för att säkerställa att dessa inte blir för smutsiga och påverkar ventilationen negativt.

Hur påverkar smutsiga filter mitt ventilationssystem:

Smutsiga filter ökar luftmotståndet för fläktarna vilket både ökar fläktarnas energiförbrukning samt slitaget på fläktarna som får jobba hårdare. Ditt ventilationssystem är även injusterat för att föra in en viss luftmängd i huset och vid smutsiga filter kommer luftflödena att bli felaktiga och kan även skapa ljud i ventilationssystemet då trycket i kanalerna förändras vid smutsiga filter. Byte av filter säkerställer även att du får in rätt mängd luft som ventilationssystemet ställts in för och att luften renas som det ska. Läs gärna mer kring vilken skillnad smutsiga filter gör för din ventilation här.

Är du osäker på om dina ventilationskanaler behöver rengöras, du kan kolla detta genom att plocka bort ventiler i t.ex. badrum, kök eller wc för att se hur kanalerna ser ut. Börjar dina kanaler få ett lager av damm och smuts som på bilden nedan kan det vara bra att rengöra dem. 

Behöver du filter till ditt ventilationssystem? Besök gärna vår webbutik eller kontakta oss på 08-6049700 eller info@hemkomfort.se.

Behöver du hjälp med rengöring av ditt ventilationssystem? Här kan du boka service med kanalrensning och injustering av din ventilation.

 

Smuts i ventilationskanal
Så här kan det se ut i frånluftskanalerna när det börjar bli tid att rengöra ventilationskanalerna.
Smuts på filter
Så här kan de se ut när ett filter har suttit lite för länge och luften får svårt att passera genom filtret vilket ger sämre ventilation.
Varukorg
Rulla till toppen