- Wiki radon & ventilation
- Ventilation
- Olika system
- Hur fungerar självdrag i ett hus?
Hur fungerar självdrag i ett hus?
Ventilation genom självdrag bygger på att man nyttjar termik dvs. att varm luft stiger. Luften i fastigheten stiger och går ut genom luftkanaler som oftast sitt mitt i fastigheten via murstock eller andra kanaler och skapar därigenom ett undertryck som gör att ny luft kommer in via friskluftsventiler som placeras i ytterväggar eller via andra otätheter som fönster och liknande.
Då självdragsventilation bygger på temperaturskillnader så fungerar den bättre på vintern där vi har det varmare inomhus än utomhus vilket skapar ett naturligt bra undertryck, men under sommaren där temperaturen inomhus ibland kan vara lägre än utomhus fungerar självdrag mycket dåligt eller inte alls. Nackdelen med självdrag är även att man drar in kall luft i huset och den varma luften i huset skickas ut vilket ökar uppvärmningskostnaderna. Denna typ av ventilation är också väldigt svår att kontrollera då den styrs av temperatur och tryck.
Har du självdrag hemma och funderar på att förbättra din ventilation? Kontakta oss gärna för ett kostnadsfritt förslag på hur du kan få bättre ventilation. Vi utför kostnadsfria hembesök inom Stockholmsområdet.
Telefon: 08-604 97 00
E-post: info@hemkomfort.se