Allt om radon och ventilation

Hur mycket ström drar ett FTX system?

Hur mycket ström ett FTX system drar beror på många olika faktorer som till exempel:

  • hur ventilationskanalerna är dragna,
  • hur högt fläktarna går,
  • vilken temperatur man ställt in i aggregatet,
  • vilken temperatur man har hemma,
  • vilken temperatur det är ute,
  • smuts i kanaler, filter och på fläktar,
  • Isolering av ventilationskanalerna

Nyare FTX aggregat har oftast lågenergifläktar och ett FTX aggregat för en villa har normalt en effekt på mellan 150–300 Watt i effekt på fläktarna. Detta innebär att fläktarna i ett FTX aggregat inte drar så mycket ström. Oftast finns det en beräknad elförbrukning angivet för ditt FTX aggregat i form av ett AEC värde som är en uppskattning av den årliga elförbrukningen för aggregatet beroende på vilket område i Sverige den installeras i. För ett FTX aggregat som är installerat i till exempel Stockholm som ligger i AEC average har ett Saleryd Loke 1 aggregat ett AEC på 373 kWh i årlig elförbrukning. I nyare aggregat finns ofta möjlighet till schemaläggning av aggregatet vilket gör att du kan sänka ner fläktarna när du vet att du ofta inte är hemma och därmed även sänka elförbrukningen.

Bild på graf visande elförbrukning för ett FTX system
Exempel på elförbrukning från ett av våra referensobjekt under tre månaders mätning med en snittförbrukning för aggregatet på 83,78 kWh per månad med konstant drift. Aggregat: Flexit uni 2 med fläktar ställda på: Tilluft: 85% , Frånluft 74%
Bild på värmeåtervinningsaggregat Loke FTX från Saleryd
Ett FTX system är ofta en god investering för att få bättre driftsekonomi då man återvinner värmen från huset och därmed kan man få lägre värmekostnader än vid mekanisk frånluft och självdrag.
Varukorg
Rulla till toppen